Vicki: Când cateterizați, trebuie să aveți o igienă personală bună și asta înseamnă doar să vă spălați pe mâini înainte de a începe. Folosesc șervețele sau încerc cel puțin să am cevatimp pentru un duș, ceea ce face treaba mai ușoară și mai rapidă, deoarece nu trebuie săparcurg la fel de multe etape.
Există o serie de măsuri de precauție care vă pot ajuta să preveniți infecțiile recurente ale tractului urinar.
Beți suficiente lichide
Fiecare persoană are nevoie de lichide zilnic pentru a-și menține sănătatea – consumul zilnic de 6-8 pahare de lichide este cantitatea obișnuită recomandată, dar nu este pentru toată lumea. Mai întâi ar trebui să consultați medicul pentru a determina cantitatea care este cea mai bună pentru dumneavoastră, în funcție de starea dumneavoastră medicală individuală.
Băuturile care conțin cofeină (Cola, cafea, ceai și unele băuturi energizante) și îndulcitori artificiali sunt iritanti vezicali cunoscuți și pot fi necesari doar la un nivel minim.
De ce?
Bând multă apă se diluează urina și se elimină bacteriile din vezică. Dacă vă goliți în mod regulat vezica urinară conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră, puteți elimina urina cu potențiale bacterii de fiecare dată când vă cateterizați. Asigurați-vă că scurgeți complet vezica urinară de fiecare dată.
Mențineți o igienă personală bună
Spălați-vă întotdeauna bine mâinile, mai ales înainte de a utiliza cateterul intermitent. De asemenea, curățați cu atenție în jurul orificiului uretral înainte de a introduce cateterul.
De ce?
Bacteriile cauzate de spălarea necorespunzătoare a mâinilor sau bacteriile din apropierea deschiderii uretrale pot fi introduse în tractul urinar atunci când se utilizează un cateter.
Goliți în mod regulat vezica urinară conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră.
Menținerea programului de cateterizare vă poate ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar.
De ce?
Dacă aveți un program regulat și vă goliți complet vezica urinară prin cateterizare intermitentă, se reduce cantitatea de urină așezată în vezică și timpul în care urina este lăsată să stagneze în vezica urinară. De fiecare dată când cateterizați, eliminați urina din vezică, împreună cu bacteriile care pot fi prezente.
Folosiți un cateter steril de fiecare dată când cateterizați.
Utilizați un cateter nou, steril, bine lubrifiat (înveliș hidrofil sau prelubrifiat), de fiecare dată atunci când vă cateterizați pentru a reduce frecarea în timp ce introduceți și scoateți cateterul. Cantitatea de catetere care vă sunt permise în fiecare lună conform planului dvs. de asigurare poate varia în funcție de beneficiile dumneavoastră individuale în cadrul planului de asistență medicală.
De ce?
Un cateter bine lubrifiat (înveliș hidrofil sau prelubrifiat) poate face procesul mai confortabil și poate diminua frecarea în timpul inserării și retragerii cateterului.
Sfat: Din când în când, măsurați cantitatea de urină pe care o eliminați. Scopul este de a menține urina cateterizată la un anumit volum (400 ml) care evită întinderea excesivă a vezicii urinare și previne scurgerea. Dacă eliminați mai mult decât atât, întrebați medicul dacă trebuie să realizați cateterizarea intermitentă mai des.
Alte sfaturi
Mențineți un regim intestinal bun și evitați constipația.
- Unor persoane le poate fi benefic consumul de suc de merișoare sau de administrarea comprimatelor cu extract de merișoare, dar nu există dovezi clare ale eficacității. Întrebați întotdeauna medicul înainte de a lua suplimente pentru a vă asigura că nu interacționează cu niciunul dintre medicamentele dvs.
- Dacă aveți infecții recurente, beți lichide așa cum vi s-a recomandat, dar încercați să eliminați iritanții vezicali cunoscuți, cum ar fi băuturile cu cofeină (cafea, băuturi răcoritoare și băuturi energizante), precum și îndulcitorii artificiali pentru a vedea dacă vă ajută, deoarece aceste produse pot provoca iritații ale uretrei.
Dacă – în ciuda tuturor acestor precauții – încă suferiți de ITU frecvente, discutați cu medicul. Femeile prezintă un risc mai mare de ITU. Citiți precauțiile suplimentare pentru femei.
Acestea sunt îndrumări generale menite să vă ajute cu întrebări tipice. Ar trebui să urmați instrucțiunile specifice furnizate de către asistentul medical și în funcție de metoda de cateterizare intermitentă pe care o utilizați.