Golirea vezicii urinare cu un cateter intermitent vă poate oferi libertatea de a participa la activități importante pentru dvs. Cheia este de a găsi o modalitate ca efectuarea golirii vezicii cu un cateter să facă parte din rutina dvs. zilnică. Iată câteva sfaturi pe care alți utilizatori de cateter intermitent le-au găsit utile atunci când au trebuit să-și găsească modul de adaptare a cateterizării la viața lor de zi cu zi.
Amintiți-vă întotdeauna că utilizatorii care efectuează autocateterizare ar trebui să urmeze sfatul medicului lor.
Folosiți o diagramă sau setați o alarmă pentru a vă aminti
La început, multor oameni le place să folosească o diagramă sau un jurnal, care pot reprezenta indicii vizuale bune atunci când implementează o nouă rutină. Diagramele sunt de asemenea utile dacă asistentul medical dorește să țineți evidența cantității de urină pe care o eliminați. Alte sugestii ar putea include setarea unui ceas sau a unei alarme pe telefon.
Utilizarea CI este tratamentul preferat atunci când nu puteți să vă goliți vezica în mod normal – pentru a evita prezența urinei reziduale în vezică, care poate duce la dezvoltarea bacteriilor sau la complicații (inclusiv infecții ale tractului urinar). Mulți oameni se cateterizează de 4-6 ori pe zi – sau de câte ori este prescris de către medic – totul depinde de situația individuală a fiecăruia.
Cateterizați-vă așa cum vă este prescris de către medic – mulți oameni se cateterizează de 4-6 ori pe zi.
De obicei, se recomandă cateterizarea la fiecare 4-6 ore, dar trebuie să urmați planul stabilit de către medic dacă nu puteți urina în mod obișnuit (de exemplu, din cauza retenției urinare cronice).
Acesta este numărul mediu recomandat de către medici pentru a utiliza cateterizarea intermitentă (dacă nu puteți urina în mod normal, de exemplu, din cauza retenției urinare cronice).
Dacă sunteți complet dependent de cateterele intermitente pentru a vă goli vezica urinară și cateterizați mai puțin decât vă este prescris de către medic, este posibil să aveți:
Scurgeri:
S-ar putea să existe scurgeri deoarece cantitatea de urină din vezică depășește capacitatea vezicii urinare de a o reține. Dacă vă confruntați cu acest lucru, asigurați-vă că utilizați CI așa cum ați fost instruit. Dacă scurgerile continuă, contactați medicul pentru a vă evalua situația.
Infecții ale tractului urinar:
Dacă nu vă goliți des (prin cateterizare intermitentă) vezica urinară sau nu vă goliți complet vezica, urina care se află în vezică devine stagnantă. Orice bacterie din urină se poate înmulți, ceea ce poate duce la o infecție a vezicii urinare sau a tractului urinar.
Posibile leziuni ale rinichilor:
Presiunea crescută asupra vezicii urinare poate crea un reflux de urină în rinichi, ceea ce poate duce la o infecție sau la deteriorarea pe termen lung a rinichilor. Vedeți cum funcționează vezica pe pagina noastră Cum funcționează vezica urinară.
Dacă cateterizați de mai mult de 6 ori pe zi și aveți în continuare probleme cu scurgerile de urină, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră:
- Este posibil să nu vă goliți complet vezica urinară la fiecare cateterizare.
- Este posibil să vă confruntați cu iritabilitatea vezicii urinare și cu spasme ale vezicii urinare.
- Este posibil să aveți o altă afecțiune care ar trebui evaluată de către medic.
Măsurați cantitatea de urină pe care o eliminați
Asigurați-vă că vezica urinară este complet golită de fiecare dată când cateterizați. Cateterizând la intervale regulate, vă puteți menține volumul de urină într-un interval acceptabil. Urina rămasă în vezică poate duce la creșterea excesivă a bacteriilor, ceea ce poate duce la o infecție a tractului urinar. Scopul este de a menține urina cateterizată la un volum (400-500 ml) care evită întinderea excesivă a vezicii urinare și previne scurgerea de urină. Din când în când, măsurați cantitatea de urină pe care o eliminați. Nu trebuie să fie mai mult de aproximativ 2 căni (400 ml). Dacă goliți mai mult decât atât, întrebați medicul dacă ar trebui să vă cateterizați mai des.
Ieșiți și distrați-vă – dar nu uitați să vă faceți timp să vă goliți vezica
Păstrarea rutinei de cateterizare intermitentă este la fel de importantă atunci când sunteți afară, dar și când sunteți acasă. Planificați-vă ziua în avans, astfel încât cateterizarea să se potrivească cu celelalte activități. Când vă este convenabil să vă cateterizați? Înainte de a vizita muzeul? În timpul pauzei la teatru? Citiți mai multe sfaturi despre integrarea cateterizării în viața dvs. socială aici.
Dar amintiți-vă întotdeauna să vă goliți complet vezica, indiferent de locul în care vă aflați.
Pentru a vă asigura că urina este îndepărtată de la baza vezicii urinare, trebuie să scoateți cateterul încet și să faceți o pauză dacă curge mai multă urină. Urmăriți un videoclip pentru instrucțiuni suplimentare despre modul de utilizare a diferitelor tipuri de catetere.
Acestea sunt îndrumări generale menite să vă ajute cu întrebări tipice. Ar trebui să urmați instrucțiunile specifice furnizate de către asistentul medical și în funcție de metoda de cateterizare intermitentă pe care o utilizați.