Vezica joacă un rol important în viața noastră de zi cu zi și poate fi util să știm puțin despre modul în care funcționează – mai ales când nu face acest lucru așa cum ne-am dori.
Vezica este, în mod normal, unul dintre acele organe ale corpului care este ușor de ignorat – dacă nu trebuie să mergi cu adevărat la toaletă! Cu toate acestea, atunci când aveți scurgeri sau nu vă puteți goli vezica, acest mic organ devine aproape imposibil de ignorat.
Vezica urinară și sistemul urinar
Atunci când vezica, sistemele și funcțiile sale de susținere funcționează împreună așa cum ar trebui, simțiți nevoia să mergeți la toaletă când vezica este aproape jumătate plină. Trecerea urinei ar fi atunci o activitate controlată și voluntară.
Vezica face parte din tractul urinar. Tractul superior este format din cei doi rinichi, care se află în partea inferioară a spatelui și sunt atașate de vezică prin tuburi înguste numite uretere. Urina este produsă în rinichi și curge din rinichi în vezică prin intermediul ureterelor.
Vezica este localizată în tractul urinar inferior cu sfincterele uretrale (mușchii de închidere) și uretra (tubul care duce urina din vezica urinară spre deschiderea exterioară). Vezica depozitează urina până când uretra o transportă în afara corpului. Acest flux, de la vezică la uretră, este controlat de sfincterele uretrale, care deschid și închid orificiul de ieșire a vezicii urinare. Sfincterii sunt susținuți de podeaua pelviană, care ține organele așezate în partea inferioară a corpului – aproape ca o curea.
Vezica și creierul
Activitatea vezicii urinare este reglată de creier și de sistemul nostru nervos. Vezica este un mușchi asemănător unui sac care se poate întinde și extinde pe măsură ce se umple cu urină. Rețeaua de mușchi din vezică are receptori extensibili, care răspund atunci când vezica începe să se umple cu urină. Toți receptorii de întindere sunt conectați la nervi, care transmit semnale prin coloana vertebrală către creier atunci când este timpul să urineze. Dacă este convenabil pentru o persoană să o facă, creierul trimite mesajul înapoi că este în regulă să elibereze urina.
Când o persoană simte în mod normal nevoia de a urina, prima reacție este de a strânge mușchii sfincterului, ridicând podeaua pelviană, pentru a ține urina în interiorul corpului până când este convenabilă urinarea.
O persoană obișnuită urinează de 4-8 ori pe zi. Este important ca vezica să fie complet golită în mod regulat, deoarece chiar și o cantitate mică de urină rămasă în vezică pentru perioade îndelungate de timp poate provoca infecții ale tractului urinar (ITU).